Zázvor

28.02.2015 18:22

Díky starým Římanům zná evropská kuchyně již po dvě tisíciletí blahodárné účinky zázvoru, který dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zdraví, a dokonce pomáhá odbourávat tuky.

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá aromatická bylina, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité oddenky, které bývají až deset centimetrů dlouhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Zázvor pravý roste v tropickém pásmu, zejména v Indii, Číně, Japonsku, ale také na Jamajce, v Brazílii a v západní Africe.

Pro čerstvý zázvor je charakteristická ostrá, kořeněná chuť.

Léčivé účinky

♣ Účinky zázvoru se využívají zejména při trávicích potížích, při nepříjemných pocitech v žaludku, jako je nadýmání a plynatost. Omezuje příznaky nevolnosti a závratí.

♣ v Orientu byl čerstvý oddenek znám jako prostředek proti zvracení , kašli a horečce. Napomáhá k uvolnění břišních křečí.

♣ Je doporučován při migrénách a bolestech hlavy.

♣ Pomáhá při infekcích horních cest dýchacích a nachlazení, uvolňuje ucpaný nos. Výborné jsou zázvorové koupele, napařování i čaj.

♣ Zázvor také mírně stimuluje srdeční činnost, mírně snížuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, působí preventivně proti ateroskleróze

♣ Zázvor má schopnost snižovat srážlivost krve, a proto každý, kdo užívá léky na ředění krve, by se měl raději poradit s lékařem. Pro těhotné ženy nejsou velké a pravidelné dávky vhodné.

♣ Pomáhá při nevolnostech způsobených chemoterapii.

♣ Působí jako afrodisiakum.

Mladé oddenky voní a chutnají jemně, starší jsou naopak ostřejší, vláknitější. Rozdíl v chuti je také mezi čerstvě nastrouhaným a sušeným zázvorem. Sušený je štiplavější.

Využití zázvoru
Zázvor se již mnoho století používá v kuchyni téměř na všech kontinentech. V asijské kuchyni je hned po soli nejčastější potravinářskou přísadou. Sušený je nedílnou součástí různých orientálních směsí koření, z nejznámějších je "kari". Slouží k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a k odlehčení těžkých pokrmů z kachního nebo vepřového masa. Sušený zázvor je přidáván do pekařských a cukrářských výrobků, ale také do marmelád, džemů a čatni.

Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jako jsou hrušky, jablka či ananas. Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. Z oddenků se vyrábí zázvorový olej a esence, které mají své uplatnění v parfumerii. Zázvorové pivo je velice oblíbené ve Velké Británii, zrovna tak tradiční zázvorové víno, prodávané v zelené lahvi. Zázvorový čaj je zase asijskou specialitou. Nakládaný růžový zázvor, zvaný v Japonsku gari, je koření do pokrmů sushi. Japonci používají na strouhání čerstvého zázvoru i speciální náčiní - orosigane.

Doporučujeme
♣ Vybíráte-li si čerstvý zázvor, nezapomeňte, že známkou čerstvosti je vyšší hmotnost a tuhost dužiny. Vyzrálost posuzujte podle délky oddenku. Vyzrálé oddenky jsou vždy palčivější a vláknitější.

♣ Sušený zázvor nemá nic společného s chutí zázvoru čerstvého, a proto je v receptech nesmíte zaměnit. Používá se ve sladkých pokrmech, zejména v perníku, sušenkách a nákypech.

Zázvorový čaj
Pokud jste nachlazení nebo si chcete jen pročistit tělo, uvařte si zázvorový čaj. Není to nic složitého. Přibližně pět centimetrů zázvorového kořene odkrojte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zázvor vařte v jednom litru vody asi patnáct minut, nálev sceďte. Přidáním citronové šťávy a medu zmírníte štiplavou chuť zázvorového čaje. Pijte ještě teplé.