Játra

28.02.2015 18:28

JÁTRA

Špatně fungující játra se promítají asi do poloviny trávicích potíží. Tím to bohužel nekončí. Játra mají možnost ovlivňovat trávení tuků. Dá se odpozorovat, že lidé, kteří obvykle nechtějí omastit jídlo, mívají slabší výkonnost jater. Samozřejmě mluvíme o případech, kdy omezení tuku nesouvisí pouze s úmyslem zredukovat svoji hmotnost.
A protože játra ovlivňují žlučník, jelikož v nich dochází k tvorbě žluči, mohou se problémy s játry přihlásit i přes žlučník.

Od kvality žluči se odvíjí tvorba "bláta", ze kterého se následně mohou tvořit kaménky a písek. Zlobivý žlučník se dá sice uříznout, ale dalo se tomu zamezit, kdyby byla včas léčena játra. Tím, že se zhorší trávení, bude horší i vylučování. Mohou se objevit průjmy a řídká stolice, obvykle světlá. Tato barva naznačuje absenci žluče, která stolici nejen barví, ale i zahušťuje.

Játra také mohou zavinit "nečistou plet"', vředy na dvanácterníku i některé bolesti hlavy.

Rovněž ovlivňují stav krevního řečiště. Pouhý strohý náznak vyjmenovaných obtíží by vám měl posloužit pro představu, do čeho všeho játra "mluví".

Za problémy se zrakem také mohou játra
Kdo studuje léčitelství starých Číňanů, určitě ví o vlivu "jaterního ohně, který stoupá vzhůru a šlehá do očí".

Tím je naznačeno, že za některými očními poruchami stojí játra. Jedná se hlavně o krátkozrakost, šeroslepost a zhoršenou oční akomodaci. Játra zprostředkovaně způsobují i další potíže se zrakem.

Psychika
Také se ví, že tento orgán ovlivňuje psychiku. Podrážděná játra způsobují hněvivost a agresivitu, vztek a zuřivost.

Správná dieta
Je to jednoduché aspoň v tom, že pokud jsme játrům způsobili nějakou újmu, třeba chybnou dietou, opravíme ji relativně snadno. Vrátíme se ke správné dietě a povzbudíme jejich činnost jaterním čajem. Jestliže ale máme játra poškozená geneticky, jedná se o rodovou dispozici k těmto problémům. Pak je nám souzeno dodržovat jaterní dietu téměř stále a starat se o jejich léčbu.

Využití bylinek
Bylinek, které příznivě působí na činnost jater, je celá řada. Známá je zeměžluč, která "umí" zvednout výkonnost jater, sice krátkodobě, ale zato účinně. Ale podobně funguje i jablečník, který s jablky nemá nic společného, je také hořký a povzbuzuje játra. Čubet benedikt sice pochází ze Středozemí, ale funguje dobře i u nás.

Dále by na seznamu účinných bylin neměl chybět pelyněk, vachta trojlistá, třezalka

a měsíček lékařský. Také saturejka se používá pro zlepšení činnosti jater a žlučníku.
V mnoha případech je úplně dostačující okořenit si jídlo bylinkami, které povzbuzují činnost jater a žlučníku. Znáte je? Jsou to bazalka, dobromysl, majoránka, saturejka a z těch si můžete uvařit i čaj.

Pomalu působící, ale se zlepšujícím účinkem, je ostropestřec mariánský. Má obsah silymarinů a silybinů, které pomáhají i při parenchymatických poruchách (poruchách vlastních funkčních tkání některých orgánů) i při chemoterapii. Používá se celé semeno, které se podrtí nebo v ústech rozkouše. Není nutné aplikovat velké dávky, stačí jednou až dvakrát denně dávka 15-20 semen.

Zkuste bylinné nálevy
Kromě už zmíněného ostropestřece a kousání jeho semen jsou ostatní drogy použitelné v nálevu. Protože jaterní drogy jsou obvykle hořké, nepřeháníme to s dávkou a používáme čajovou lžičku na šálek nálevu. Pokud zvolíme správnou drogu, nálevy nemají být příliž silné, ale i tak přes hořkou chuť nálev pacientovi chutná. Jakmile se vnímání chuti změní a začne být až "odporné", je vhodné drogu změnit.